מח"מ – משך חיים ממוצע:
המח"מ הוא הממוצע המשוקלל של זמן פירעון הקרן ותשלומי הריבית של האיגרת. המח"מ מבטא את הזמן שבו האיגרת מחזירה את החוב. כלומר, מייצג בכמה זמן בממוצע יחזיר המשקיע את השקעתו הראשונית באג"ח.
לדוגמא, נניח שמישהו חייב לי מיליון שקל ושהחזר החוב מחולק בצורה כזו שמחר אקבל חצי מיליון שקל, ובעוד שנה אקבל עוד חצי מיליון שקל. לפיכך, המח"מ של החוב הזה הוא חצי שנה (0.5 שנים). אבל, אם החוב מחולק בצורה כזו ש100 אלף ₪ יוחזרו מחר, ו900 אלף ₪ יוחזרו בעוד שנה – המח"מ יהיה קרוב יותר לשנה (בקירוב 0.9 שנים)
חוב במח"מ ארוך יותר הוא מסוכן יותר – לוקח יותר זמן עד שאחזיר את ההלוואה, וגודל קיים הסיכון שבעל החוב יפשוט את הרגל ושרוב החוב לא יוחזר אליי. מהסיבה הזו – כאשר מח"מ הוא ארוך יותר, הדרישה לריבית היא גבוהה יותר על מנת לפצות על הסיכון.
תכונה נוספת של המח"מ היא שהמח"מ הוא הקשר בין השינוי במחיר הקרן לשינוי בתשואה.
קיים קשר הפוך בין תשואת האיגרת למחירה – כאשר תשואת האג"ח עולה מחירו יורד. השינוי במחיר יחושב כמכפלה של שינוי התשואה במח"מ.
השינוי במחיר האיגרת = אחוז השינוי בתשואה X המח"מ של האיגרת X מחיר האיגרת ללא השינוי.
לדוגמא, אם יש אג"ח שהקרן שלה היא 100, הקופון הוא 5 והמח"מ שלה הוא 3,
במקרה שבו הריבית בשוק עלתה ב2%
השינוי במחיר בדוגמא יחושב כך: 2%*3*100 שהוא 6. המחיר ירד מכיוון שיש קשר הפוך בין תשואה למחיר באג"ח לכן השינוי יהיה -6.
דירוג האג"ח – דירוג האיכות של האג"ח נעשה ע"י חברות דירוג. הדירוג מסמל מהי יכולת החברה המנפיקה להחזיר את החוב. לכל מנפיק יש דירוג. ככל שהדירוג גבוה יותר, האג"ח נחשבת לבטוחה יותר.
מה חשוב לבדוק בקניית אג"ח? מח"מ, דירוג, תשואה, תחזיות ריבית ואינפלציה, מטבע, הצמדה וכו'.